Haptotherapie volwassenen

We zijn altijd onderdeel van verschillende systemen zoals familie, gezin, werk, vriendengroepen. Lichamelijke spanning en psychische klachten, de manier waarop ‘je nu in je vel zit’, kan een reactie zijn op een ingewikkelde situatie uit een van die systemen.
We hebben het vermogen om ons emotioneel te kunnen openen en te ontspannen voor dat wat goed voor ons is en om ons af te sluiten voor dat wat niet goed voor ons is. Dit is eigenlijk een gezonde automatische reactie die verstoord kan zijn geraakt door pijnlijke of traumatische ervaringen.
In therapie kijken we dan ook naar wat je lijf laat zien qua blokkades, spanning en je patronen, wanneer je opent en wanneer je sluit (naar ‘wat je lijf verteld en het verhaal er achter’). We onderzoeken hoe je in contact staat met je eigen gevoelens en hoe het contact is wat je hebt met anderen.
Therapie is samen gaan durven kijken naar dat wat je misschien niet durfde te zien of te voelen, dit kan zowel over moeilijke gebeurtenissen en gevoelens gaan als over verstopte wensen en verlangens. Beide bieden een kans.

Wanneer haptotherapie? 

Bij:

 • psychosomatische klachten
 • stress- en spanningsgerelateerde klachten
 • overbelasting, burn-out, bore-out
 • moeite met het voelen van grenzen
 • moeite met het herkennen en uitdrukken van gevoelens
 • moeilijk te verwerken gebeurtenissen
 • een ingewikkelde jeugd, vroeg kinderlijke chronische traumatisering
 • het leren herkennen van je lichamelijke signalen
 • het leren herkennen van patronen in je leven
 • vragen op het gebied van intimiteit en relaties met anderen
 • vragen over persoonlijke groei en zingeving

Werkwijze

Je kunt last hebben van ‘weinig bij je gevoel kunnen komen’ of juist van ‘overspoelende’ emoties, van angst, boosheid, eenzaamheid en/of van onverwerkte rouw. Je kan moeite hebben met grenzen aangeven of niet zo goed weten wat je wilt. Dit kan van invloed zijn op het contact wat je met jezelf hebt en hoe je contact maakt met anderen. In het gesprek kijken we naar hoe jouw vraag en klacht misschien samenhangt met gebeurtenissen of patronen in je leven. Haptotherapie biedt met allerlei oefeningen ervaringen aan waarin je bewuster wordt van wat je voelt, van je lijfsignalen, wat je behoeften en mogelijkheden zijn en hoe je daarmee verder wilt gaan. Net als bij de fysiotherapeut kun je ook op de behandelbank komen en onderzoeken we samen in de affectieve aanraking naar hoe je lijf reageert. In een affectieve aanraking maakt een lijf vaak voelbaar waar het blokkeert, waardoor dat komt en wat er nodig is om dat te verwerken.

Ik werk met een intake, behandeldoelen en sluit graag af met een eindgesprek. De afspraak frequentie is meestal eenmaal per twee á drie weken waarin jij in de tussentijd met wat er aan de orde kwam verder gaat. Het is fijn als je voor het intakegesprek al bezig bent geweest met wat je klacht is en wat je wens is.

Ik werk samen met andere disciplines zoals de huisarts, arboarts, psycholoog of fysiotherapeut.

Wilt u meer lezen over haptotherapie en Vroeg kinderlijke Chronische Traumatisering dan kunt u hier doorklikken naar mijn artikel: https://www.praktijkzuiderboomgaard.nl/wp-content/uploads/2018/10/Artikel-VCT-AmmelievanBeurden.pdf

Hoe kan ik mij aanmelden?

U kunt telefonisch contact opnemen of u kunt mij mailen. Er is geen verwijzing nodig.
Telefoon: 06-45245896
Email: info@zuiderboomgaard.nl

Kosten en vergoedingen

Een sessie duurt max. een uur waarbij het tarief € 85,- is. Voor mensen met een laag inkomen is het tarief 80,-. Het tarief is inclusief eigen verslaglegging en contact met verwijzers. Ik ben GZ- Haptotherapeut en geregistreerd bij de Vereniging voor Haptotherapeuten. U kunt met een aanvullende verzekering bij de meeste zorgverzekeringen een gedeeltelijke vergoeding krijgen. Haptotherapie gaat niet af van het eigen risico. Werkgevers zijn soms bereid om in de kosten voor haptotherapie tegemoet te komen. Bij een inkomen beneden een bepaalde grens kunt u een aanvraag doen bij de Sociale Dienst voor Bijzondere Bijstand.

Voor betalingsvoorwaarden zie: Betalingsvoorwaarden Praktijk Zuiderboomgaard
Voor de Privacy policy zie: Privacy policy Praktijk Zuiderboomgaard