Haptotherapie volwassenen

In de haptonomie gaat het over het contact wat je met jezelf hebt: met je eigen gevoelens, met je lijf ‘zit je daar wel lekker in’ en gaat het over het contact wat je met andere hebt. Meestal gaat dit samen: als je zelf niet lekker in je vel zit, loopt het contact met anderen ook niet zo. Als je vooral gericht bent op anderen, kun je jezelf nog wel eens vergeten.

Vaak is het je lijf wat ‘vertelt’ dat er iets aan de hand is door klachten zoals hoofdpijn, rugpijn, buikpijn, een steen in je maag, een brok in je keel, moeheid of het gevoel ‘ik zit niet lekker in mijn vel’ of ‘ik zit erg veel in mijn hoofd’. In deze therapie is de insteek wat jouw lijf laat zien qua spanning en gevoelens. Wat is het verhaal daarachter? Heeft het te maken met iets wat gebeurd is of wat nog speelt? Wat is er nodig om je weer beter te gaan voelen?

Gedachten, gevoelens en je lijf beïnvloeden elkaar, soms werken ze samen en soms botsten ze. Je vindt bijv. dat je door moet werken om je collega’s niet in de steek te laten en omdat je je anders erg schuldig voelt maar je lijf is eigenlijk te moe. Wat doe jij dan?

Je automatische gezonde reactie om je te openen, ja zeggen, op wat goed is voor je en om je af te sluiten, nee zeggen, tegen wat niet goed voor je is kan in de war zijn. Daar kunnen spanningsklachten door ontstaan. In therapie werk je er aan om je gevoel, je denken en je lijf weer met elkaar in evenwicht te krijgen. In de affectieve rustige aanraking komen ze vaak samen in balans.

Wanneer haptotherapie? 

 • bij stress- en spanningsgerelateerde klachten
 • hoog in je adem of hyperventilatie achtige klachten
 • bij overbelasting, burn-out of bore-out
 • bij moeite met grenzen
 • bij moeilijk te verwerken gebeurtenissen en trauma
 • bij vragen of problematiek vanuit een ingewikkelde jeugd
 • voor het leren herkennen en uitdrukken van je gevoelens
 • voor het leren herkennen van je lichamelijke signalen die wat vertellen
 • voor het leren herkennen van patronen in je leven waarin je vast kan lopen
 • voor vragen op het gebied van intimiteit en relaties met anderen
 • voor vragen over persoonlijke groei en zingeving

Werkwijze

In het gesprek kijken we hoe je vraag of klacht samenhangt met gebeurtenissen in je leven. Er zijn oefeningen waarin je bewust wordt van je lijfelijke spanningsignalen, je gevoelens en patronen en wat deze betekenen. Op de behandelbank kun je ervaren ‘hoe je in je vel zit’ in het contact met jezelf en met een ander. Een affectieve veilige aanraking maakt voelbaar waar je in je lijf blokkeert of kan gaan openen, verzachten. Er is tijd en aandacht voor je gevoelens zowel voor verdriet, boosheid, angst, rouw als voor je verlangens, verwerking, acceptatie en het meer gaan leven naar jouw behoeften. Steeds onderzoeken we hoe jij dit in je leven kunt gaan vormgeven in contact met jezelf en met anderen.

Ik werk met een intake- en eindgesprek. De afspraak frequentie is meestal eenmaal per twee á drie weken.
Waar gewenst werk ik samen met andere disciplines zoals de huisarts, arbo arts, psycholoog of fysiotherapeut.

Wil je meer lezen over ‘Haptotherapie en Vroeg kinderlijke Chronische Traumatisering’ dan kun je doorklikken naar mijn artikel: https://www.praktijkzuiderboomgaard.nl/wp-content/uploads/2018/10/Artikel-VCT-AmmelievanBeurden.pdf

In verband met Corona en zorg voor ons allemaal volg ik alle regels van het RIVM en neem je je eigen handdoek mee voor op de behandelbank.

Welkom voor een afspraak

Ben je benieuwd of haptotherapie je verder kan helpen? Je kunt mij bellen of mailen voor een afspraak, met een vraag of voor een kosteloos kennismakingsgesprek van 20 minuten. Er is geen verwijzing van de huisarts nodig.

Telefoon: 06-45245896
Email: info@zuiderboomgaard.nl

Tarief en vergoedingen

Een sessie is een uur waarbij het tarief voor mensen met een lager inkomen €80,- is en anders €85,- .

Haptotherapie gaat niet af van het eigen risico. De meeste zorgverzekeringen vergoeden gedeeltelijk bij een aanvullende verzekering. Werkgevers kunnen bereid zijn om in de kosten voor haptotherapie tegemoet te komen. Voor ZZP’rs kan de factuur ook op ‘Coaching op Haptonomische basis’ en op de zaak. Bij een inkomen beneden een bepaalde grens kunt u een aanvraag doen bij de Sociale Dienst voor Bijzondere Bijstand.

Ik ben GZ- Haptotherapeut en geregistreerd bij de beroepsvereniging voor haptotherapeuten VVH.

Voor betalingsvoorwaarden zie: Betalingsvoorwaarden praktijk Zuiderboomgaard
Voor de Privacy policy zie: Privacy policy Praktijk Zuiderboomgaard