Haptotherapie volwassenen

We zijn allemaal groot gebracht in en onderdeel van verschillende systemen: ons familie systeem, werk, relaties. De manier waarop je in de wereld staat en 'in je lijf zit' verteld jouw verhaal.
Lichamelijke en psychische klachten kunnen een reactie zijn op een moeilijke situatie bijvoorbeeld op werk- of privégebied of kunnen te maken hebben met vroegere gebeurtenissen. Therapie kun je zien als een liminele fase, een tussenfase, waarin het oude niet meer werkt en past maar je nog niet altijd weet wat het nieuwe dan moet zijn. Bij mij kijken we naar wat er wezenlijk speelt zowel bij jou als in de dynamiek met anderen. In de haptonomie spreken we o.a. van ons vermogen ons te kunnen openen voor dat wat goed voelt en te sluiten voor dat wat niet goed voelt, dit gebeurt vaak als automatische reactie. Je lijf en gevoel als 'verteller' leert je je behoeften, verlangens en je vermogen beter herkennen en je kunt waar nodig pijnlijke gevoelens leren plaatsen en verwerken. Dit biedt je de mogelijkheid om nieuwe keuzes te maken in je leven.


Een boom
staat
zo onverstoorbaar
Hij lijkt zo zonder gevoel

We weten het niet

Elk jaar
is terug te zien
in zijn lijf

Wanneer haptotherapie?

 • psychosomatische klachten
 • stress- en spanningsgerelateerde klachten
 • overbelasting, burn-out, bore-out
 • moeite met het voelen van je grenzen
 • moeite met het herkennen en uitdrukken van je gevoel
 • moeilijk te verwerken gebeurtenissen
 • een ingewikkelde jeugd, DIS
 • leren herkennen van je lichamelijke signalen
 • leren herkennen van patronen in je leven
 • vragen op het gebied van intimiteit en relaties met anderen
 • hoogbegaafd, hooggevoelig
 • vragen over persoonlijke groei en zingeving

Werkwijze

In gesprek en in ervaringsoefeningen onderzoeken we de vraag en hoe deze misschien samenhangt met oude patronen en/of gebeurtenissen. Een mens kan last hebben van ‘weinig bij zijn of haar gevoel kunnen komen’ of van ‘overspoelende emoties’, van angst, boosheid, van eenzaamheid en/of van onverwerkte rouw. Een mens kan moeite hebben met grenzen aangeven en/of niet zo goed weten wat hij of zij nu wel wil. Dit kan van invloed zijn op het contact wat iemand met zichzelf heeft en hoe contact gemaakt wordt met anderen. Haptotherapie biedt de mogelijkheid om bewuster te worden van wat iemand voelt, wat zijn of haar mogelijkheden zijn en hoe hij of zij daarmee verder wil gaan.

Net als bij de fysiotherapeut kan men ook op de behandelbank komen liggen. In de affectieve aanraking maakt een lijf vaak voelbaar waar iemand blokkeert en wanneer iemand ontspant/verzacht. We zoeken samen naar wat nodig is om weer anders in het lijf, in het contact met zichzelf en met anderen te gaan zijn.

Wilt u meer lezen over haptotherapie en Vroeg kinderlijke chronische traumatisering dan kunt u klikken op mijn artikel: https://www.praktijkzuiderboomgaard.nl/wp-content/uploads/2018/10/Artikel-VCT-AmmelievanBeurden.pdf

Hoe kan ik mij aanmelden?

In de intake zoeken we de hulpvraag uit en kan ervaring met haptotherapie oefeningen worden opgedaan. We beslissen of haptotherapie bij de hulpvraag past. Ik werk met behandeldoelen en sluit het liefst af met een eindgesprek. De afspraak frequentie is eenmaal per twee a drie weken. Ik werk waar gewenst samen met andere disciplines zoals de huisarts, arboarts, psycholoog of fysiotherapeut. Er is geen verwijzing nodig voor een afspraak.

Telefoon: 06-45245896
Email: info@zuiderboomgaard.nl

Kosten en vergoedingen

Een sessie is een uur met een tarief van 85,-. Voor mensen met een laag inkomen is het tarief 80,-. Het tarief is inclusief eigen verslaglegging en contact met verwijzers. Door mijn registratie bij de VVH (beroepsvereniging) ben ik GZ-haptotherapeut. Haptotherapie wordt vergoed uit de aanvullende verzekering en gaat niet af van het eigen risico. Bij uw zorgverzekering kunt u navragen hoeveel zij vergoeden. Werkgevers zijn soms bereid om in de kosten voor haptotherapie tegemoet te komen. Bij een inkomen beneden een bepaalde grens kunt u een aanvraag doen bij de Sociale Dienst voor Bijzondere Bijstand.