Haptotherapie volwassenen

We zijn allemaal onderdeel van verschillende 'systemen': familie, werk, sociale relaties. De manier waarop je in de wereld staat en 'in je lijf zit' verteld je verhalen hierover. Lichamelijke spanning en psychische klachten kunnen een reactie zijn op een ingewikkelde situatie uit een van die systemen.
In haptonomie spreken we van ons vermogen om ons emotioneel te kunnen 'openen' voor dat wat goed voelt en 'af te sluiten' voor dat wat niet goed voelt. Dit gebeurt als een gezonde automatische reactie maar is soms verstoord geraakt door moeilijke herinneringen die nog opgeslagen kunnen zijn in je lijf.
In therapie kijken we naar het contact wat je hebt met je eigen gevoelens, het contact wat je hebt met anderen (het openen en sluiten daar in) en wat dat met je klachten te maken kan hebben. In de driehoek 'denken, voelen, lijf' kun je je verlangens en grenzen beter gaan herkennen en waar nodig gevoelens die dit blokkeren plaatsen en verwerken. Dit bied je de mogelijkheid om nieuwe keuzes te maken in je leven en om letterlijk 'lekkerder in je vel te komen te zitten'.

Therapie is gaan durven kijken, naar dat wat je misschien niet durfde te zien of te voelen, dat is niet altijd makkelijk maar het biedt ook een kans. Want 'wie onder water durft te kijken, kan ook weer naar boven komen'.

Wanneer haptotherapie? 

Bij:

 • psychosomatische klachten
 • stress- en spanningsgerelateerde klachten
 • overbelasting, burn-out, bore-out
 • moeite met het voelen van je grenzen
 • moeite met het herkennen en uitdrukken van je gevoel
 • moeilijk te verwerken gebeurtenissen
 • een ingewikkelde jeugd, trauma
 • leren herkennen van je lichamelijke signalen
 • leren herkennen van patronen in je leven
 • vragen op het gebied van intimiteit en relaties met anderen
 • vragen over persoonlijke groei en zingeving

Werkwijze

Je kunt last hebben van ‘weinig bij je gevoel kunnen komen’ of van ‘overspoelende emoties’, van angst, boosheid, eenzaamheid en/of van onverwerkte rouw. Je kan moeite hebben met grenzen aangeven of niet zo goed weten wat je wilt. Dit kan van invloed zijn op het contact wat je met jezelf hebt en hoe je contact maakt met anderen. Doormiddel van gesprekken en ervaringsoefeningen onderzoeken we hoe jouw vraag en klacht misschien samenhangt met gebeurtenissen of patronen in je leven. Haptotherapie biedt de mogelijkheid om bewuster te worden van wat jij voelt, van wat je lijf aangeeft, wat je behoeften en mogelijkheden zijn en hoe je daarmee verder wilt gaan.

Net als bij de fysiotherapeut kan je ook op de behandelbank komen liggen. In de affectieve aanraking maakt je lijf vaak voelbaar waar je blokkeert, waarom dat is en hoe jij je weer ontspant. We zoeken naar wat nodig is om meer in contact met je lijf, jezelf en met anderen te komen.

In werk met een intake gesprek waarin ervaring met haptotherapie oefeningen kan worden opgedaan. Daarbij werk ik met behandeldoelen en sluit af met een eindgesprek. De afspraak frequentie is eenmaal per twee á drie weken waarbij jij in de tussentijd met wat er in de sessie aan de orde komt verder gaat. Het is fijn als je voor het intakegesprek al bezig bent geweest met wat je klacht is en wat je wens is.

Ik werk waar gewenst samen met andere disciplines zoals de huisarts, arboarts, psycholoog of fysiotherapeut.

Wilt u meer lezen over haptotherapie en Vroeg kinderlijke chronische traumatisering dan kunt u hier doorklikken naar mijn artikel: https://www.praktijkzuiderboomgaard.nl/wp-content/uploads/2018/10/Artikel-VCT-AmmelievanBeurden.pdf

Hoe kan ik mij aanmelden?

U kunt telefonisch contact opnemen of u kunt mij mailen. Er is geen verwijzing nodig.
Telefoon: 06-45245896
Email: info@zuiderboomgaard.nl

Kosten en vergoedingen

Een sessie duurt max. een uur waarbij het tarief € 85,- is. Voor mensen met een laag inkomen is het tarief 80,-. Het tarief is inclusief eigen verslaglegging en contact met verwijzers. Ik ben GZ- Haptotherapeut en geregistreerd bij de Vereniging voor Haptotherapeuten. U kunt met een aanvullende verzekering bij de meeste zorgverzekeringen een gedeeltelijke vergoeding krijgen. Haptotherapie gaat niet af van het eigen risico. Werkgevers zijn soms bereid om in de kosten voor haptotherapie tegemoet te komen. Bij een inkomen beneden een bepaalde grens kunt u een aanvraag doen bij de Sociale Dienst voor Bijzondere Bijstand.

Voor betalingsvoorwaarden zie: Betalingsvoorwaarden Praktijk Zuiderboomgaard
Voor de Privacy policy zie: Privacy policy Praktijk Zuiderboomgaard