Haptotherapie volwassenen

We zijn onderdeel van verschillende systemen zoals ons familie systeem, gezin, ons werk en vrienden. Lichamelijke spanning en psychische klachten, de manier waarop ‘je nu in je vel zit, hoe je je voelt’, kan een reactie zijn op een ingewikkelde situatie uit een van die groepen.

Vaak is het je lijf wat als ‘eerste vertelt dat er iets aan de hand is’. Door klachten zoals hoofdpijn, rugpijn, vaak moe zijn, buikpijn of ……? In therapie kijken we naar wat je lijf laat zien qua patronen en spanningsklachten. Wat is het verhaal daarachter?
We onderzoeken hoe je in contact staat met je eigen emoties en hoe het contact daardoor is met anderen.

Ons lijf, onze gevoelens en onze gedachten beïnvloeden elkaar, soms werkt het samen en soms botst het. Je vindt/denkt bijv. dat je door moet werken om je collega’s niet in de steek te laten waardoor je je anders schuldig zou gaan voelen (emotie) maar je lijf is eigenlijk erg moe van de afgelopen tijd. Wat doe je dan? De gezonde automatische reactie om ons te openen voor wat fijn is en ons te sluiten/ te begrenzen voor wat niet goed voor ons is, kan in de war kan zijn geraakt door wat we hebben mee gemaakt. We zoeken samen naar wat voor jou nodig is om denken, emoties en lijf weer in evenwicht te krijgen.

Wanneer haptotherapie? 

 • bij psychosomatische klachten
 • stress- en spanningsgerelateerde klachten
 • overbelasting, burn-out, bore-out
 • moeite met het voelen van grenzen
 • moeite met het herkennen en uitdrukken van gevoelens
 • moeilijk te verwerken gebeurtenissen
 • een ingewikkelde jeugd
 • het leren herkennen van je lichamelijke signalen
 • het leren herkennen van patronen in je leven
 • vragen op het gebied van intimiteit en relaties met anderen
 • vragen over persoonlijke groei en zingeving

Werkwijze

Je kunt last hebben van ‘weinig bij je gevoel kunnen komen’ of juist van ‘overspoelende’ emoties, van angst, boosheid, eenzaamheid en/of van onverwerkte rouw. Je kan moeite hebben met grenzen aangeven of niet zo goed weten wat je wilt. Dit kan van invloed zijn op het contact wat je met jezelf hebt en hoe je contact maakt met anderen. In het gesprek kijken we naar hoe jouw vraag en klacht misschien samenhangt met gebeurtenissen of patronen in je leven. Haptotherapie biedt met allerlei oefeningen ervaringen aan waarin je bewuster wordt van wat je voelt, van je lijfsignalen, wat je behoeften en mogelijkheden zijn en hoe je daarmee verder wilt gaan. Net als bij de fysiotherapeut kun je ook op de behandelbank komen en onderzoeken we samen in de affectieve aanraking naar hoe je lijf reageert. In een affectieve aanraking maakt een lijf vaak voelbaar waar het blokkeert.

Ik werk met een intakegesprek, met je vraag en je doelen en sluit graag af met een eindgesprek. De afspraak frequentie is meestal eenmaal per twee á drie weken waarin jij in die tussentijd verder gaat met wat er aan de orde is gekomen.
Ik werk samen met andere disciplines zoals de huisarts, arbo arts, psycholoog of fysiotherapeut.arbo arts

Wilt u meer lezen over haptotherapie en Vroeg kinderlijke Chronische Traumatisering dan kunt u hier doorklikken naar mijn artikel: https://www.praktijkzuiderboomgaard.nl/wp-content/uploads/2018/10/Artikel-VCT-AmmelievanBeurden.pdf

In verband met Corona en zorg voor ons allemaal, volg ik de regels van het RIVM (o.a niet komen bij verkoudheidsklachten, handen wassen, er is de mogelijkheid om een mondkapje te dragen, etc) en vraag ik je om je eigen handdoek mee te nemen voor op de behandelbank.

Hoe kan ik mij aanmelden?

U kunt telefonisch contact opnemen of u kunt mij mailen. Er is geen verwijzing nodig.
Telefoon: 06-45245896
Email: info@zuiderboomgaard.nl

Kosten en vergoedingen

Een sessie duurt max. een uur waarbij het tarief € 85,- is. Voor mensen met een laag inkomen is het tarief 80,-. Het tarief is inclusief eigen verslaglegging en contact met verwijzers. Ik ben GZ- Haptotherapeut en geregistreerd bij de Vereniging voor Haptotherapeuten. U kunt met een aanvullende verzekering bij de meeste zorgverzekeringen een gedeeltelijke vergoeding krijgen. Haptotherapie gaat niet af van het eigen risico. Werkgevers zijn soms bereid om in de kosten voor haptotherapie tegemoet te komen. Bij een inkomen beneden een bepaalde grens kunt u een aanvraag doen bij de Sociale Dienst voor Bijzondere Bijstand.

Voor betalingsvoorwaarden zie: Betalingsvoorwaarden Praktijk Zuiderboomgaard
Voor de Privacy policy zie: Privacy policy Praktijk Zuiderboomgaard